Textul pe care îl traduc conține greșeli

Ca traducător, primesc un text sau un act oficial de tradus care conține greșeli. Prima întrebare: ce fac în situația asta?

Corectez greșeala sau o repet în textul meu țintă (adică în traducere)?

Răspunsul unui traducător indiferent de situație: depinde de context :)

Intr-adevăr depinde de greșeală. Dacă am în față o greșeală de scriere în textul sursă (de exemplu: manișă în loc de mașină) sau o greșeală de gramatică (de exemplu: rezultatele care le-am înregistrat în loc de rezultatele pe care le-am înregistrat), aceasta nu va fi repetată în textul țintă pentru că, prin traducere, se dorește transmiterea corectă a mesajului sursă.

Problema se pune în cazul greșelilor de redactare din textul sursă de genul: nume, denumiri, cifre etc. De exemplu, primesc mai multe acte ale aceluiași client cu două date de naștere; este limpede că undeva este o greșeală de redactare. În acest caz, greșelile din textul sursă se vor regăsi și în traducere. Traducătorul transpune fidel textul sursă în limba țintă. Traducătorul nu este persoana care a redactat actul. În plus, conform încheierii traducătorului, acesta certifică faptul că prin traducere, înscrisului nu i-au fost denaturate conținutul și sensul. Ori, dacă eu corectez data de naștere greșită dintr-un act, înseamnă că i-am denaturat conținutul.

Cum procedez dacă am depistat o greșeală de redactare în textul sursă?

Traducătorul informează clientul și semnalează greșeala. Este pasul numărul 1. Dacă avem un client care nu este presat de timp, clientul poate solicita reemiterea actului sursă și se reface traducerea după versiunea corectată de emitent. Dacă timpul nu este de partea noastră, traducătorul reproduce eroarea în traducerea sa, fără să fie responsabil pentru corectitudinea informațiilor sursă.

Pentru a evita eventualele dificultăți în fața autorităților unde urmează să fie folosită traducerea, le recomand clienților să verifice cu atenție textul, documentul sau actul oficial înainte de a-l trimite traducătorului.

Leave a comment